Ons verhaal

Maalderij Vangansewinkel, beter bekend als ‘De Moller’. is een familiebedrijf ontstaan in 1957. Ontdek hoe ‘De Moller’ floreerde van een kleine molen naar een bloeiende zaak van 700 m².

Molen

We schrijven 1957. René Vangansewinkel neemt samen met zijn vrouw Maria een oude molen over in Helchteren. De molen prijkte in al zijn glorie aan de overkant waar de huidige maalderij zich nu bevindt.

Helchteren was toen een pittoresk dorp waar de beroepsbevolking hoofdzakelijk uit kleine landbouwers en veel mijnwerkers bestond. Om wat bij te verdienen hielden de meeste inwoners destijds vee en varkens. Voor hun voeders klopten ze bij René aan, die vervolgens lustig aan het malen ging. Terwijl hij de bestellingen wegbracht ving Maria de klanten op. Zij vonden steeds talrijker hun weg naar de kleine zaak.

 

1970, het jaar dat dromen uitkomen

In 1970 verwezenlijkten René en Maria hun grote droom. Maria stampte haar eigen textielzaak uit de grond. René breidde zijn molen uit met een nieuw magazijn en winkeltje. Jawel, met een totale oppervlakte van misschien wel 8 m² groot!

Wie ziet het nog voor zich? Wij alvast wel: “De kleine ruimte gevuld met bruine zakken.  René die in zijn blauwe overall fier postvatte achter zijn bruine toog met geldlade. De geldlade waarvan hij de sleutel steeds zorgvuldig opborg in de rechterzak van zijn overal.

René Vangansewinkel in zijn gekende blauwe overall

Hun zaakjes bloeiden en groeiden. René moest regelmatig de hulp in roepen van gepensioneerde mijnwerkers. Ook zijn schoonbroer Roger kwam steeds frequenter een handje bijsteken. Zelfs de kleine Eddy moest na schooltijd regelmatig zijn steentje bijdragen. René was trouwens een bijzonder graag gezien man: eerlijk in zaken en vriendelijk voor iedereen.

 

1983, het noodlot slaat toe

8 september 1983 gaat de geschiedenis in als één van de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis van Maalderij Vangansewinkel. Op nauwelijks 51-jarige leeftijd laat René geheel onverwacht het leven. De verslagenheid in de familie was enorm. Hoe moesten ze dit verlies ooit te boven komen? Wat met de bloeiende zaak? Eddy was totaal onvoorbereid. René regelde alle zaken met leveranciers en klanten alsook alles wat met facturen en betalingen te maken had.

Op 8 september 1983 komt René geheel onverwacht te overlijden. De verslagenheid is enorm. Wat nu?

Ondanks deze moeilijke periode besluit Eddy om niet bij de pakken te blijven zitten. Hij besliste onmiddellijk om zijn vaders erfenis voort te zetten. Hij miste misschien ervaring maar met hard werken kom je ook al een eind.  En zo geschiedde. Eddy leerde al snel de knepen van het vak en kon bovendien rekenen op de trouwe hulp van zijn oom Roger. De molen liep als vanouds totdat op 14 april 1987, met het overlijden van oom Roger, het noodlot een tweede keer toesloeg. Weer moest de familie door een moeilijke periode.

1987, heuglijk nieuws

In 1987 hadden de klokken gelukkig ook heuglijk nieuws te melden. Op 24 juli trad Eddy namelijk in het huwelijk met Anita Bollen. Zij zou vanaf dan zijn steun en toeverlaat zijn. Als echtgenote, moeder en zakenvrouw. Grote schoenen om te vullen maar tot op de dag van vandaag slaagt ze hier glansrijk in.

Eddy trouwt met Anita Bollen. Een succesverhaal. Zowel privé als professioneel. 

Het cliënteel groeide, de zaak floreerde. Na een eerste kleine verbouwing van magazijn en winkel bleek al snel dat een grotere uitbreiding noodzakelijk was. Plannen werden gesmeed, gemaakt en – met de hulp en steun van tal van vrienden en sympathisanten – ook uitgevoerd. Dit allemaal onder het goedkeurend oog van Andre Bollen, Anita’s vader. 

1996, smartelijk ongeval

Andre was de gelukkigste mens als hij kon bijdragen aan het succes van zijn kinderen. Hij gaf zich helemaal. Niemand kon meer doen. Door een spijtig ongeval werd hij op 24 september 1996 te vroeg van ons losgerukt. 

Maar het leven gaat door. Nooit stilstaan, steeds doorgaan: dat typeert deze familie. 

Versterking onderweg
Nog groen achter de oren, vers afgestudeerd in Geel kwam Gert team Vangansewinkel met zijn graduaatsdiploma landbouw een extra kwaliteitsinjectie geven. Want het contact met de landbouwers en de buitenwereld moet en zal er altijd blijven.

AndreBollen
Andre Bollen

1997, nieuwe zaak

Gemaakte plannen kwamen tot uitvoering. Dit resulteerde tot de zaak hoe we ze nu kennen. In het voorjaar van 1997 werd er een groot open-deur-weekend georganiseerd ter gelegenheid van de opening van de nieuwe zaak. Deze bestaat uit een winkelruimte van om en bij de 300 m² en een magazijn van ongeveer 400 m².

2011, exclusief verdeler boekweitmeel

In 2011 ontving Maalderij Vangansewinkel een uniek aanbod dat ze onmogelijk konden weigeren. De familie Schreurs uit Opglabbeek presenteerde hun de exclusieve rechten op de verkoop van boekweitmeel in België. Lang moest hier niet over nagedacht worden. Met enige trots kunnen we dan ook zeggen dat we sinds toen exclusief verdeler zijn van het boekweitmeel in de ‘blauwe zakjes’. Wekelijks worden ze in ons magazijn verpakt en klaargemaakt voor groot- en kleinhandel.

2020, nieuwe huisstijl

Na meer dan 60 jaar was het tijd voor een nieuwe huisstijl. Een modern logo nauw verbonden met het verleden.  We maakten hierbij dankbaar gebruik van de deskundigheid van Sober Design. Een lokaal bedrijfje uit Houthalen-Helchteren. Onze nieuwe identiteit vind je vandaag terug in al onze communicatiekanalen. Van deze website tot onze sociale media kanalen Facebook en Instagram. Van onze boekweitzakjes tot de rekpanelen in de winkel.

Behalve een nieuwe look- and feel zal er voor jou niks veranderen. Wij bieden nog altijd dezelfde kwaliteit en deskundigheid maar dan in een nieuw aangekleed jasje.

Anita, Eddy en Gert

Scroll to Top